MIEKE JANSSENS


Mieke Janssens werd geboren in september 1945 in Sint-Niklaas.

Tot haar grote spijt kan ze niet verder studeren en moet ze op de leeftijd van 15 gaan werken. Het was het begin van de drang naar ontwikkeling.

Daarom beslist ze om literatuur- en kunstgeschiedenis te studeren aan de Stedelijke Academie. Het schrijven is altijd aanwezig geweest. Eerst in de vorm van een dagboek, soms ook korte verhalen en uiteindelijk de oorlogsbelevenissen van haar ouders in 'Donker wit'.

De clubNa elk een scheiding te hebben doorgemaakt, vormen Johan en Ruth een nieuw koppel. Ze verhuizen naar een Oost-Vlaams dorp en beginnen er een kleine supermarkt in reinigingsproducten.

Om wat vertier in zijn leven te brengen, wordt Johan lid van de sportclub vlakbij. Het bevalt hem daar zo goed dat hij er bijna iedere dag aanwezig is. Ook Ruth voelt zich er thuis, ze sluit zich aan en vindt de vriendschappen die ze miste.

Hoewel het leven ogenschijnlijk voortkabbelt, loopt hun zaak niet goed en stapelen financiële problemen zich op. Johan drinkt meer dan goed is voor hem. Ruth heeft het zwaar en zoekt toenadering tot Frederik, wat helemaal niet naar de zin van Johan is.

Donker wit

Dit is het verhaal van de familie Janssens. Over grenzen en generaties heen, krijg je een blik in hun overlevingsstrijd voor en tijdens WOII.

Hun kroniek begint bij grootvader Charles junior. Die krijgt voor WOI de kans om het vak van bakker en chocolatier te leren. Met veel passie en gedrevenheid start hij zijn eigen zaak. Samen met zijn vrouw Jeanne, krijgen ze een zoon Carl.

Carl treedt met veel goesting in de voetsporen van zijn vader. Met zijn vrouw Suzanne, probeert hij in woelige tijden een leven op te bouwen.

April, 1940. Een nieuwe oorlog breekt uit en dwarsboomt de mooie plannen van Carl en Suzanne. Vrijwillig trekken ze naar Duitsland en komen terecht bij de firma Stromeyer.

In september 1945 wordt hun eerste dochter, Mieke geboren.

Mieke is in de ban van de oorlogsbelevenissen van haar familie. Vele avonden luistert ze geboeid naar de verhalen die haar vader vertelt. Maar gaandeweg, begint ze zich ook vragen te stellen.