RFJ SARENS

RFJ Sarens is keramist en kunstschilder. Haar artistieke ei kan ze kwijt in haar onderneming Saraga Ceramic & Arts. Zij studeerde kunst- en cultuurwetenschappen in de vakgebieden Nederlandstalige literatuur en Westerse cultuurgeschiedenis. Zwijg in Godsnaam is haar debuutroman.

'Als gepassioneerd lezer besefte ik dat ook met letters en woorden kan geschetst, gekleurd, ja zelfs geschilderd worden. Het is zelden stil in mijn hoofd. Vormen en kleuren, tekens, klanken en geuren stuwen me door de dag en vaak ook door de nacht.'

Zwijg in Godsnaam

In de jaren tachtig verdwijnt van de ene op de andere dag een zuster uit een klooster in een kleine Vlaamse stad. Familie en vrienden blijven in het ongewisse. Kerk en justitie weten, maar zwijgen.

Gevangen in haar eigen lichaam rest de non niets anders dan teruggaan in haar herinneringen. De band met haar ouders, broers en zus, haar intrede tijdens de oorlogsjaren en de ontroerende en ludieke momenten uit haar kloosterleven overspoelen haar in golven. Er komen geleidelijk aan dingen naar boven die het daglicht niet mogen zien. Zuster Danny zag ze wel.

'Uitgeput berg ik mijn schrift weer op en drink nog een glas water, terwijl ik de losse aantekeningen allemaal verscheur tot kleine snippers. Het sneeuwt misdaad en wansmakelijkheid in mijn papiermand.'